Muziek Ebbeling

Verkoop, reparatie en onderhoud
Gitaren, basgitaren, versterkers, randapparatuur en accessoires

Home


Assortiment


Onderhoud


Afstellen


Reparaties


Openingstijden


Contact

Afstellen

Om de gitaar zo zuiver mogelijk te laten klinken en zo prettig mogelijk te laten spelen, dient een gitaar goed te worden afgesteld. Dit geldt zowel voor nieuwe als gebruikte gitaren. Een goed afgestelde gitaar betekent dat alle componenten, te weten de hals, frets, snaren, elementen, top- en brugzadel, goed zijn afgesteld.

Afstellen van nieuwe gitaren
Nieuwe (fabrieks)gitaren hebben
tijdens transport en opslag te maken met verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. De gitaar is hier gevoelig voor, omdat hij (meestal) gemaakt is van hout. De klank en bespeelbaarheid kunnen hierdoor niet (meer) optimaal zijn.

Afstellen van gebruikte gitaren
Gebruikte gitaren hebben zowel in huis als onderweg ook 'last' van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien
treedt door het bespelen slijtage op aan de componenten.

Voorbeelden van veelvoorkomende afstelwerkzaamheden:

Hals
Instellen van de kromming van de hals
De hals van een gitaar hoort (bijna) recht te zijn. Hij kan echter ook (te) hol of bol zijn. Ook een andere set snaren kan de kromming van de hals veranderen. Bij een bolle hals raken de snaren ongewenst de frets. Bij een (te) holle hals is de snaarhoogte te groot. Een vakman kan de juiste kromming van de hals van uw gitaar instellen.

Frets
Afvlakken en polijsten van de frets
Als frets niet (meer) glad zijn of niet meer overal (en ten opzichte van elkaar) even hoog zijn, raakt de snaar ongewenst een andere fret. Hierdoor ontstaat een ongewenst geluid, de zogeheten fretbuzz. Met goed afgevlakte en gepolijste frets wordt dit ongewenste geluid voorkomen.

Snaarhoogte
Aanpassen van de snaarhoogte (de afstand tussen frets en snaren)
Bij een te kleine afstand tussen snaar en fret, raakt de snaar ongewenst de eerstvolgende fret, waardoor een ongewenst geluid, de zogeheten fretbuzz ontstaat. Bij een te grote afstand tussen snaar en fret speelt de gitaar (onnodig) zwaar/moelijk/onprettig.

Elementen
Aanpassen van de afstand/hoogte tussen de snaren en elementen
Bij een te kleine afstand tussen de snaren en elementen trekken de magneten van de elementen de snaren aan. Dit wordt stringpull genoemd en geeft een ongewenst geluid. Bij een te grote afstand tussen de snaren en elementen vangen de elementen het signaal niet goed op.

Zadel(s) 
Afstellen van de intonatie (lengte tussen het top- en brugzadel)
Een te grote of te kleine afstand tussen het top- en brugzadel (en dus een te korte of lange lengte van de snaar) veroorzaakt onzuivere klanken. Een goede afstelling van de intonatie zorgt dus voor een zo zuiver mogelijk klinkend instrument.

Topkam
Afstellen van de hoogte van de topkam

Bij een te hoge topkam speelt de gitaar (onnodig) zwaar.

muziek-ebbeling-utrecht-gitaar-afstellen.jpg

muziek-ebbeling-utrecht-gitaar-onderhoud.jpg
Muziek Ebbeling | Amsterdamsestraatweg 435 | Utrecht | Tel. 030-2445051 | www.muziekebbeling.nl